2022. június 08. 21:34 - Czene Richárd

Esztár várai. Fenyves-domb, és szomszédja

20211221_110800.jpg

2021.-ben volt szerencsém egy Kerecsen ünnepi meghívásban részt venni, így előtte útba ejtettem egy már régen kiszemelt célpontot Esztárban. A műhold felvételek alapján jó feltételezéssel gondoltam, hogy itt bizony több van mint egy Tell Bronzkori településnyom. Az Árpád utcán végigautózva már az iskolaként funkcionáló Erdődy kúria udvaráról is szemet szúr a szemközti kertszomszéd domb. Felhajtva a Berettyó gátjára, balra fordulva, az autóból kiszállva 3 perc alatt elértem a kiszemelt célt, ahol föltűntek az egykori falak maradványai.

esztar_muhold.jpg

Fenyves-domb a Google műholdképen

A Fenyves-domb egy holt Berettyó-ággal — ma csak vízmosás — körülvett magas halom, amely a község belterületén, a volt Erdődy — Szunyogh kastély telkén fekszik. Körötte egyszeres sánc nyomai látszanak. Viszonylag erős igénybevételnek van kitéve, mert 1948-ban kiirtották róla a parkerdőt és azóta északi felét szántják, déli felére akkor egy tanya épült. Ma már a tanyának híre hamva sincs, viszont a vár felét jelenleg is művelik, amely a műhold felvételből is jól látszik.

esztar_terkepszelveny.jpg

Az első ásónyomból és a felszínről igen nagy mennyiségű középső bronzkori kerámia került elő, továbbá sok vörös omladékkal kevert vegyes föld s egy roncsolt katlantűzhely darabjai.

A harmadik szint lebontásakor már késő-neolit jellegű keramika, szürke kovapengék, obszidián szilánkok is keveredtek a bronzkori anyagba.

2022.-ben kaptam egy hírt amely szerint ásatások kezdődnek Pocsajban a temetőnél. Kerestem, a jelenlegi temető mellett, vajon merre találom. Végül a Rákóczi úti régi sírkert végében akadtam nyomára ennek az óriási tell erődített településnek. Korban megegyezik Fenyves-parttal. Távolságban meg akkori viszonyokat nézve egy nyíllövésnyire fekszenek egymástól.

fenyvesdomb_es_a_tell.jpgFenyves-domb, és a szomszédvár

grafika1.jpg

Fenyves-domb, és a szomszédvár kiemelve

Felmerül egy kérdés, vajon milyen jelentőséggel bír egy ekkora vár és erődített település árnyékában Fenyves-domb? Esztár nevének eredetét kutatva nem jutunk sokra jelenlegi forrásokból kiindulva. Adat nem áll rendelkezésünkre. Egyesek szerint az Ostor szavunkat jelenti, és így mint fejedelmi szakrális jelentőséggel bíró székhely lehetett.

Fenyves-domb vára tehát ősidők óta lakott, mezőgazdasági művelés alól mentesíteni kellene, hogy minél több maradjon az utókornak.

uj.jpg

20211221_111537.jpg

fenyves_domb.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdu-bihari-eroditesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8517851763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása